НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на 1 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС


Идеите на Всемирното Братство в чужбина


Една американка от Ню-Йорк, която се е занимавала с окулт­ни науки и е чела в превод на английски беседите на Учителя, пише на едно лице в България следното писмо:

„Много се интересувам от утринните упражнения, наречени паневритмия, които са придружени със специална музика. Трябва да е чудесно да има човек за учител едно такова лице като Вашия Учител. Аз това лято посещавах една духовна школа на тъй нареченото движение „християнско лекуване". Прекарах в курса 8 седмици и през това време почувствувах, че всичките- ми клетки бяха изпълнени с любовта на Бога. Цели два месеца ушите ми слушаха думи на любов, хармония, мир и радост. Това беше небето на земята. Там почувствувах, че най-после съм дошла у дома си, след като съм била далеч през целия си живот. Аз желая да стана ученичка на Учителя и да работя за повдигането на човечеството в Америка. Трябва да е велико нещо да се работи за идеите на Учителя и да се получават резултати от тия чудно хубави идеи."

*

Един американец от Бруклин, който е чел беседите на Учителя в английски превод, пише в едно писмо между другото:

„Никъде не сcм срещал такова учение. Единствено знание за идеите на Учителя получих от трите беседи, които прочетох: Големият брат, Великият закон и Високият идеал. След про­читането на тия беседи, пълни с духовна манна, почувствувах глад за още такива и за това писах на едно лице и го помолих да ми даде сведения за Всемирното братство. От известно време търся усърдно духовните истини, които могат да повдигнат човечеството. Дълбоко разбирам радостта, която вие чувствувате, слушайки мъдростта в словото на Учителя. С дълбока благодарност пиша това писмо и очаквам, че с ваше съдействие ще мога да чета словото на Учителя. Желая да работя за проникването на тия идеи, на това ново съзнание между търсещите уши".

Книгата „Свещени думи на Учителя" е напечатана в Ню Йорк в последно време в английски превод в 5 000 екземпляра. Изданието е разкошно. Всеки екземпляр е подвързан красиво. Форматът на книгата е като българския. Издателят в Ню-Йорк нарочно е подвързал разкошно всеки екземпляр, понеже съзнава, че тя трябва да се употребява като настолна книга. Той счита, че тя ще играе важна роля за пробуждането на ново съзнание в човечеството. Книгата е пръсната по всички щати на Америка.

Книгата „Общение с Бога" от Учителя се превежда в Чикаго на английски от руския превод.

*


Духовни прояви в Швеция — Дейността на Оскар Свантесон


За проникването на новите идеи навсякъде по света и за тяхното популяризиране, той периодически печата и изпраща бюлетини на есперанто, в които излага в сбита форма проявите на всяко движение за новото в разните страни на света. Ето един добър начин, чрез който есперанто може да служи за идването на новата култура на земята. Тая дейност на Оскар Свантесон е един симптом, че навсякъде в света има вече предани работници за новите идеи. Това е един белег, че съзнанието на човечеството се пробужда във всички части на света.

Един рядък случай на сензитивност в Америка


Напоследък печатът говори много за една необикновена жена в Съединените щати. Един лекар е изследвал нейните способности и е намерил у нея необикновена способност. Тя от половин час разстояние чува приближаването на автомобила и даже познава, че е препълнен с пътници. Нейният необикновен слух даже слуша шу­ма, който се произвежда в дървото, когато съхне. Тя слуша разговорите, които се водят в други апартаменти на голямото здание, в което живее.

За окултната наука всичко това е лесно обяснимо. Чувствителността на разните сетива е на степени. Не е мъчно тогава да дойдем и до твърдението на окултната наука, че има хора, толкова чувствител­ни км трептения с по-къси вълни и с по-голяма бързина, че могат да възприемат неща, за които обикновените човешки сетива са нечувствителни. Тъй идваме по един естествен начин до разбирането на телепатията и ясновидството и до приемането на един свят по-обширен от света на обикновените пет сетива.

Интересни явления при последните земетресения


При земетресенията, станали през есента 1940 година в Румния, Турция, Италия и пр., се констатираха известни явления, които могат да бъдат използувани при изследвания причините на земетресенията. Животни, доста време преди земетресението, още когато всичко е навред тихо, идват в голямо смущение и вълнение и почват да бягат от населените места. Така правят например волове, кучета, коне, патици и пр. от друга страна при много земетресения се забелязват светлинни явления във въздуха. Окултната наука може да обясни с логическа последователност тия особени явления при земетресенията. Тя е в състояние да хвърли светлина върху по-дълбоките причини на земетресенията. Съвременната наука не може да обясни горните явления. Те показват, че животните обладават известна свръхчувствителност, която човек е загубил поради отдалечеността си от при­родата. Окултната наука има други по-дълбоки разбирания за причините, предизвикващи земетресенията, които се различават от схващанията на материализма.

*


Шопенхауер, от Томас Ман и Толстой, от Стефан Цвайг, излязоха от печат като том IV и V от Библиотека Безсмъртни мисли. Цена 60 лв. тома. И тези книги представят изящно из­дание, което прави чест на издателството. Имената на двамата големи писатели — Ман и Цвайг са една гаранция за подбора на мате­риала и илюстрацията на тия великани на човешката мисъл и дело — Шопенхауер и Толстой. Има нещо, с което убеденият привърженик на ненасилието не може да се съгласи с мнението на Цвайг за Толстой по този въпрос, но това остава едно негово мне­ние! Важно е, че сам Цвайг счита Толстой като предтеча за новото време, за новото устройство на Русия, а ние можем да добавим, че Толстой е предтеча за новото устройство на братство и любов, което иде да цари в света, между хората.

Препоржчваме горещо на читателите на списанието всички книги от Библ. Безсмъртни мисли.

Д-р Е. К.



„Игри и занимавки по смятане — аритметика", от Петър X. Сотиров. Библиотека „От живота за живота", № 2. Ихтиман, 1940 год. Цена 50 лв. Стр. 224. Доставя се от автора, учител в гр. Ихтиман.

Авторът е известен педагогически писател. Тая книга е парва по рода си на български. Чрез нея се въвежда един съвсем нов дух в първоначалното училище и прогимназията. От книгата се вижда, че авторът е добър познавач на детската душа и той предлага метод, чрез който по един красив, художествен начин, чрез красиви игри и други упражнения детето се въвежда в царството на числата. За да се види, в кой дух работи авторът, достатъчно е да се прочете статията му за любовта в сп. „Родно училище".


СЪОБЩЕНИЕ


Настоящата първа книжка от петнадесетата годишнина на списанието излиза по решението на редакцията в три коли. За напред списанието ще излиза редовно всеки месец в единични броеве от по две коли.

Молим всички приятели на „Житно зърно" да вземат присърце неговото дело и да запишат поне още по един нов абонат.

Чрез задружните усилия на всички приятели на „Житно зърно" към новата култура на светлината!


Редакцията доставя книгите:


ЛИЦА И ДУШИ


(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.



ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ


От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева


Литопечат - Гурко 22, София




Продължава подписката за


ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА


на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година


Абонаментът остава пак 80 лева.


Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”


Пощенска кутия № 270 – София


Суми се пращат чрез пощенска чекова  сметка № 1597


Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.


Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"


Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)


Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.



  Съдържание на 1 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ